KONTAKTY
NOVINKY
ZBOŽÍ V AKCI
NEJPRODÁVANĚJŠÍ
Známé je bílé, červené i rosé. Tuto svatou vinnou trojici čím dál častěji doplňuje také víno oranžové, které získává na oblibě. Pokud jste ho ještě nezkoušeli, tak vřele doporučujeme. Překvapí Vás svou charakteristickou plnou chutí s podtóny sušeného ovoce, bylin, koření a pomerančů. Nejedná se o žádné lehké víno plné svěžesti, ale o zážitek Vás zaručeně nepřipraví. Skvěle se hodí k bílým masům, zeleninovým přílohám či sýrům. Správná teplota pro uchování a servírování je 15-17 °C, k tomu Vám perfektně poslouží chladnička na víno. Jen jedno doporučení – láhev oranžového vína nechte předem vydýchat.
Ale nemyslete si, oranžová vína nejsou žádným nováčkem. Kořeny těchto vín sahají do historie starší jak 7000 let. Jedná se o tradiční gruzínský způsob výroby, při kterém se zralé hrozny uzavřou do hliněné nádoby (kvevru) a nechají se postupně překvasit na víno. V současné době se již používá modernější způsob výroby, nicméně základ je stejný – tato vína se vyrábějí z hroznů bílých odrůd za použití technologie podobné při výrobě těch červených. Rmut neboli rozdrcené nebo hrubě pomleté hrozny se nechávají dlouhodobě macerovat, díky tomu se ze slupek vyloučí více barviva a aromatických látek. Tím získávají oranžová vína svou charakteristickou tmavě žlutou, naoranžovělou a někdy až měděnou barvu i výraznější chuť.