KONTAKTY
NOVINKY
ZBOŽÍ V AKCI
NEJPRODÁVANĚJŠÍ
Je to stále se opakující situace – večer si otevřete lahev vína, ale už ji nedopijete. Rádi byste si však víno vychutnali později – druhý nebo třetí den, ale jak dlouho si po otevření udrží svou kvalitu? Bude chutnat stejně jako ten první večer? Ke správném uchování Vám může dopomoci domácí chladnička na víno, ale ani ta není bohužel všemocná.
Víno má obecně jednu z nejdelších životností jakéhokoli spotřebního zboží. Dobře uzavřená a chráněná lahev vína může být uchovávána po celá léta i desetiletí a některá dokonce s věkem zrají a zlepšují svou výslednou chuť. Jakmile je však láhev otevřena, víno je vystaveno kyslíku – svému největšímu nepříteli – a postupný proces oxidace začíná. Po určitém čase se již účinky oxidace začínají projevovat. Čerstvost vína se postupně vytrácí, stejně tak i jeho živelnost a rovnováha chutí. Nelze říci, jak rychle tyto oxidační procesy probíhají – vše totiž závisí na typu vína.
Obecně platí, že vína s pevnější strukturou, respektive ty s vyšším obsahem alkoholu, kyselin nebo cukrů, mohou odolávat oxidaci déle než vína lehká s nízkou kyselostí. Důležitou roli hraje také kyselina tříslová neboli tanin. Tato přirozená složka, která je bohatěji zastoupena u červených vín, je zodpovědná za typický lehce suchý pocit na patře. Vínům zároveň propůjčuje jejich plnou barvu a pevnou strukturu. Kromě toho jsou taniny také silnými antioxidanty, které přinejmenším po určitou dobu přinášejí vínům určitý stupeň ochrany před škodlivými účinky kyslíku.
Jak dlouho může být otevřená lahev uložena a stále se bude jednat o kvalitní víno, je otázka velice subjektivní. I když víno ztratí svou „ovocitost“ a již nemá stejnou kvalitu chuti, jako když bylo čerstvě otevřeno, stále může dobře chutnat. Jakmile však víno začne vykazovat jasné známky oxidace – ztmavnutí barvy, matný vzhled namísto zdravého lesku nebo znatelnou změnu chuti nebo vůně, už se nebude jednat o potěšení.
Pro zpomalení tohoto postupného poklesu kvality vína je nejlepší udržet otevřenou lahev v chladu. Proto je nejlepším místem pro uskladnění domácí vinotéka, která účinně zpomalí rychlost oxidace. Pokud tak učiníte, víno by mělo vydržet nejméně dva-tři dny, a to pouze s málo znatelným poškozením z hlediska chuti nebo požitku. Některá vína si svou kvalitu mohou udržet i celý týden, nicméně i když se Vaše víno dostalo už do stadia, kdy není úplně „fit“, neznamená to, že byste ho měli vylít – lze ho velice dobře využít při vaření.