KONTAKTY
NOVINKY
ZBOŽÍ V AKCI
NEJPRODÁVANĚJŠÍ
Listopad je měsícem, kdy netrpělivě očekáváme nejen svatého Martina na bílém koni, ale spolu s ním také svatomartinskou dozlatova opečenou husičku se zelím a bramborovými knedlíky, svatomartinské koláče a chybět samozřejmě nemůže ani Svatomartinské víno…
Tradice Svatomartinského vína v českých zemích a na Moravě sahá až do dob dvora císaře Josefa II., kdy začátkem listopadu končila menším vinařům služba u sedláků, a protože se zásoby vína z předchozího roku tenčily, bylo zvykem začít ochutnávat novou úrodu. A jelikož k tomu symbolicky docházelo 11. 11., dostalo víno název podle svátku svatého Martina – Svatomartinské. Tato tradice byla obnovena v devadesátých letech 20. století a od té doby se těší čím dál tím větší oblibě. Každoročně se první Svatomartinská vína otevírají na mnoha slavnostních akcích, festivalech nebo trzích 11. listopadu v 11 hodin.
Přestože se jedná o první vína z nového ročníku, která zrála po dobu jen několika málo týdnů, vyznačují se i tak svou osobitou chutí, příjemnou svěžestí a nižším obsahem alkoholu – obvykle do 13 procent. Pod označením Svatomartinské se prodávají vína z odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Modrý Portugal a Svatovavřinecké, a musí projít hodnocením nezávislé komise, která posuzuje jejich vůni, chuť a barvu. Bílá Svatomartinská vína se vyznačují svou svěžestí, ovocitou chutí, zelenkavě-žlutou až nazlátlou barvou a vyváženým obsahem kyselin a cukrů. Svatomartinské růžové má odstíny růžové až cibulové barvy a vyznačuje se především jemnou tříslovinou a příjemnou kyselinou. Červené Svatomartinské charakterizuje rubínová až granátová barva, ovocitá nebo jemně květinová vůně a harmonická chuť s podtónem sušeného ovoce.
Při koupi dejte pozor na to, že pravé Svatomartinské víno se vždy prodává pouze ve skleněných lahvích, je opatřeno speciálním logem, a navíc musí mít předepsanou záklopku, která je pro všechny vinaře stejná. Ta obsahuje nápis Svatomartinské, a to včetně daného ročníku. Víno neschovávejte – jeho spotřeba je podle vinařů ideální do jara následujícího roku, do kdy je schopno si uchovat svou příjemnou svěžest.